Ahad, Julai 19, 2009

S(iapa) P(embunuh) R(akyat) M(alaysia)

dulu-dulu masa mula-mula aku kenal jabatan ni, dia dipanggil bsn: biro siasatan negara. kemudian bertukar kepada bpr: badan pencegah rasuah. nama saja yang tukar tapi peranan dan operasinya tetap sama, kononnya untuk membasmi rasuah. malangnya badan yang mencegah rasuah, sepatutnya tanganlah yang mencegah sebab yang menerima dan yang memberi rasuah ialah tangan, bukannya badan. itu hanya logik akal yang paling mudah untuk kita faham kenapa masalah rasuah masih belum selesai malah bertambah banyak sekarang ini.
baru-baru ini entah dapat dari mana idea, ditukar pulak kepada SPeRMa. jadilah bertambah banyak kes-kes rasuah yang tak dianggap rasuah, bukan sikit-sikit punya nilai hingga mencecah 500 juta, tak payah jadi P(i) M(ampus) pun tak pe, tapi gila jugak tu nak jadi Pi Mampus. maka mampuslah sorang hamba Allah. hamba Allah? yelah, dia pun dijadikan oleh Allah jugak, dari keturunan Adam jugak. dah tu siap beri amaran jangan buat spekulasi, sebelum siasatan siap dijalankan.
dulu orang tahanan, mati dalam tahanan polis, di dera, dibogelkan tak kira lelaki atau perempuan, rupa-rupanya kerja orang nak siasat rasuah yang belum tentu rasuah pun, pakai pukul dan dera jugak selain dari selongkar fail dan dokumen yang dirampas. mungkin kalau setakat pukul dan dera fail dan dokumen tak dapat apa-apa kot, jadi tu yang pukul orang yang disiasat agaknya.
anak toyo(l) ada banglo 24 juta tak nak siasat, tapi orang derma 10 ribu untuk surau, ketar kepala puak-puak ni buat kerja. dulu polis dan spr saja yang jadi anjing amno, kini SPeRMa pun dah membiak ikut jadi anjing amno. sepatutnya bersyukur ada jugak wakil rakyat yang bukan islam nak derma pada masjid atau surau, tapi tak, tak boleh tengok orang buat baik mulalah puak-puak ni dengki. awak banyak duit, dermalah banyak-banyak, bukan setakat derma nak buat masjid pun boleh. tapi janganlah guna duit rasuah. kot ye pun nak buat macam mana, puak ni bukan kenal duit rasuah ke tidak, kalau tidak tak kanlah kat manek urai baru ini 18 juta habis untuk bagi pada pengundi saja, belum lagi janji-janji lain yang sedap didengar tapi tak berapa sedap nak dibuat.
berbalik kepada simati, penemuan awal bedah siasat mendapati ia mati akibat pelbagai kecederaan selepas jatuh dari bangunan tinggi kata ketua polis selangor. pelbagai kecederaan? ya pelbagai kecederaan. bermakna banyaklah kecederaan yang dialami oleh simati. kalau setakat jatuh dari bangunan sahaja, mungkin satu atau dua cederanya seperti patah leher atau belakang. tapi kalau dah pelbagai cedera, ia mendatangkan tanda tanya kepada orang cerdik. cedera apa lagi yang ada pada badan simati? kalau kesan dipukul dengan benda tumpul atau objek keras, sah lah ia telah didera dan dianiayai, bukannya disoal siasat mengikut prosedur biasa.
begitulah jadinya jika nafsu mengatasi akal dan akal pula kalau ada pun hanya berada di celah kangkang, lambat laun perkara yang selama ini cuba disorokkan(proses soal siasat)dari pengatahuan umum akan terdedah satu persatu. ramai yang telah mendesak agar di tubuh suruhanjaya bebas bagi menyiasat tragedi ini, namun sehingga kini tiada hitam putih atau kenyataan yang telus selain dari kata-kata yang berlapik dan amat jelas cuba meyembunyikan sesuatu. tapi ingat sepandai-pandai tupai melompat, jika ia terjatuh ke tanah, tunggulah sahaja balasannya. apa salah simati, tidak diketahui tapi yang pasti ia telah mati. suruhanjaya bebas jika ditubuhkan pun, kalau sekadar menyiasat untuk memutar belit cerita dan menutup kesalahan pihak berkuasa tiada maknanya, hanya membuang masa dan wang ringgit sahaja. telah banyak contoh, yang terbaru kes video klip keling linggam, apa kesudahannya. habuk pun tarak. yang lain seperti kes pembunuhan norita siapakah lelaki yang terakhir yang keluar dari rumah norita, sehingga kini tak berjawab. kes pembunuhan altantuya, telah jelas tertuduh mengatakan ia dikambinghitamkan bagi menyelamatkan seseorang lain yang tiada di mahkamah. apakah semua rakyat(orang asli ke?) malaysia ini pekak dan tuli termasuk hakim yang dikata yang arif, aku fikir tidak. habis kenapa sehingga kini tiada jawapan siapa sebenarnya yang bersalah dan mesti menerima hukuman. jawapan tetap ada, cuma kita yang tidak punya kuasa ini hanya mampu mengatakan, tunggulah suatu masa nanti kau akan terimalah balasannya. jika tidak di dunia, sudah semestinya di akhirat nanti segalanya akan terdedah, tak usahlah nak bertikam lidah atau bermadah berhelah, mengatur alasan itu ini begitu begini. berani buat beranilah tanggung.
kita tunggu dan lihat apakah tindakan pemerintah untuk menyiasat kes ini. apakah tindakan bijak atau tindakan berlagak, dan seperti sandiwara-sandiwara terdahulu dan skrip yang telah lama kita hafal akan diulangi lagi. jika itu yang dilakukan, bertambah parahlah lagi luka dihatiku dan juga dihati rakyat malaysia, makin parah dan berdarahlah lagi barah yang sedang dideritai oleh negara malaysia. semoga dengan kejadian kematian setpol ini membuka minda kita semua S(iapakah) P(embunuh) R(akyat) M(alaysia) yang sebenarnya. fikir-fikirkanlah bersama.....