Rabu, September 14, 2011

Empat Alam Yang Dilalui Oleh Setiap Manusia.

Pertama: Alam Rahim- iaitu ketika manusia dalam kandungan ibunya. Keadaan di dalam alam ini sangat sempit, terbatas, banyak kesukaran dan penuh kegelapan. Pada waktu ini manusia belum mengerti tentang kehidupan yang nyata.

Kedua: Alam Dunia- setelah sembilan bulan di dalam kandungan ibu, manusia dilahirkan ke alam dunia dalam keadaan lemah. Setelah itu manusia akan mengalami pertumbuhan dari seorang bayi menjadi seorang kanak-kanak, kemudian remaja, dewasa dan tua. Tujuan manusia hidup di alam ini ialah untuk mengabdikan diri kepada Tuhan.

Ketiga: Alam Barzakh- setelah manusia mati, dia akan dikuburkan. Waktu inilah ia mula memasuki alam barzakh. Keadaan alam ini lebih luas daripada alam dunia. Kehidupan di alam ini hanya sementara iaitu sehingga datangnya kiamat.

Keempat: Alam Akhirat- kehidupan terakhir yang akan ditempuh oleh manusia ialah di alam akhirat. Alam ini adalah kekal untuk selama-lamanya. Di alam ini, manusia yang beriman akan ditempatkan di dalam syurga manakala orang-orang yang ingkar ditempatkan di dalam neraka. Orang yang beriman wajib percaya adanya alam akhirat.