Ahad, September 06, 2009

bubur lambuk dan ramadan

dalam bulan ramadan ini memang banyak makanan yang tidak dihidangkan atau dimasak dalam bulan-bulan lain tetapi terdapat dalam bulan ramadan, antaranya ialah bubur lambuk bukan bubur lombok. bukanlah tak ada bubur lambuk di bulan-bulan lain tapi dibulan puasa inilah banyak terdapat bubur lambuk dijual. malah terdapat masjid yang menyediakan bubur lambuk untuk diberi percuma kepada ahli kariahnya. manakala resepinya pulak tu hampir sama saja. kalau berbeza pun, mungkin ada tambahan beberapa bahan yang terdapat dalam bubur lambuk tersebut.

aku memang suka makan bubur lambuk ni. aku mula mengenali bubur ini ketika aku bersekolah di pekan dan menyewa rumah di kampung pancor berhampiran kampung padang polo dan kawasan istana sultan pahang bersama beberapa rodong dari jengka, maran dan pekan sendiri. bersekolah di sekolah menengah agama tengku ampuan fatimah, pekan. ketika aku tingkatan 5, pelajar lelaki seramai 18 sahaja. tetapi pengetua ketika itu ustazah soleha kata: awok ni 18 orang, tapi macam jaga 18 ribu orang. kami bukanlah nakal sangat atau ganas tapi budak lelaki biasalah. asrama ada tapi untuk pelajar perempuan saja. kamilah lelaki terakhir yang bersekolah di sekolah itu.

berbalik kepada cerita bubur lambuk ni, dekat rumah yang kami sewa ini ada satu keluarga, yang telah mengistiharkan mereka sebagai keluarga angkat kami. disitulah tempat kami tengok tivi, kadang-kadang kami diajak makan bersama, tak pun dihantar lauk atau kuih ke rumah kami. bila tiba bulan puasa, antara menu yang dihantar kepada kami ialah bubur lambuk. aku pada mulanya rasa pelik sebab tak pernah makan. rupa-rupanya bila dah sekali kena nak lagi. bak kata orang tu: sampai menjilat jarilah katakan. sehingga sekarang aku rasa bubur lambuk yang dimasak oleh mak angkat kami tu lah yang paling sedap. masa kat maktab dulu lain rasanya, masa kat lawas, sarawak pun ada jugak bubur lambuk tapi lain juga dia punya rasa. sekarang ni duduk di keratong, pun lain sikit rasanya. walau pun kadang-kadang ada rasa macam bubur lambuk yang makcik esah tu masak.

bagi aku bubur lambuk dan ramadan atau bulan puasa dah sinonim. kalau makan bubur ni di luar bulan puasa, rasa lain. rasa macam puasa pulak. entahlah, mungkin itu perasaan aku saja agaknya. untuk makcik esah dan pakcik noh sekeluarga, aku doakan semoga kehidupan mereka dilimpahi rahmat dari Ilahi. sekali sekala bila aku ke pekan teringat juga nak singgah tapi apa kan daya, hati saja yang nak pergi tapi kaki berat nak melangkah. seingat aku sejak berumahtangga, baru sekali aku pergi. ketika aku masih lagi berkereta 'toyota ke20'. tak tahulah bila lagi agaknya aku akan ke rumahnya untuk bertanya khabar. mungkinkah di syawal tahun ini.....
tapi setiap kali makan bubur lambuk aku mesti teringat bubur lambuk masakan makcik esah, mungkin sebab itu cinta pertama ku dengan bubur lambuk agaknya. tak kisah lah, janji aku memang gemar makan bubur lambuk selagi selera masih ada diizin Allah.