Selasa, Ogos 11, 2009

bala' selsema dari Allah.

terlalu banyak benda dan perkara yang ada dalam kepala ini. aku pun tak tahu nak tulis apa, cuma merayau dari satu blog ke blog yang lain. macam-macam yang aku jumpa, tapi sama saja. ppsmi, isa, h1n1, anwar pengkhianat, teoh beng hock, rendra, ada cakap macam tu, ada yang cakap macam ni, begitu begini dan macam-macam lagi. tiada sesuatu yang betul-betul menarik perhatian aku. aku ni bukan apa, bila dah jemu melanda mulalah aku rasa boring tak tahu nak buat apa. baca macam-macam yang diorang tulis tu pun, kadang-kadang benda tu dah ada dalam kepala aku cuma tak diluahkan saja lagi. sekali fikir, aku rasa aku nak renovate saja blog aku ni, tanpa menulis untuk beberapa hari, tapi terlalu banyak pulak peristiwa yang berlaku di dalam dan luar negara yang menyebabkan rasa teringin jugak menumpang sekaki untuk memberi ulasan atau komen. walaupun kadang-kadang komen tu, bukannya memberi apa-apa kesan pun, sekadar untuk melepaskan dan meluahkan perasaan dalaman yang orang lain tak boleh lihat dan tak boleh baca.

hari ahad baru ini(9/8), aku ke segamat untuk membeli basikal ahmad abdullah abbas dan ahmad ali abdullah, isteri aku pulak nakkan kereta sorong untuk siti nur aisyah, aku taklah kisah sangat sebab anak aku yang berdua tu selalu berebut basikal dengan ahmad abdullah azzam dan ahmad bilal abdullah. tapi bila dah ada yang besar pulak naik basikal yang kecik. panas jugak hati dibuatnya. petang tu, aku hantar anak aku siti nur amni balik ke asramanya di smu al-hasanah, keratong satu. selepas isi minyak di petronas keratong empat, aku pun pecut ke kerayong, ke smk seri bera bersama ahmad kamal abdullah yang sekejap tidur sekejap jaga. pukul 6 lebih kurang aku sampai, telah ramai ibubapa dan penjaga yang datang menjemput anak masing-masing, aku tengok semuanya muka cemas semacam jek, almaklumlah h1n1 bukannya ada vaksin lagi yang dapat membunuh virus selsema ini. kat kantin sekolah, kakitangan pusat kesihatan padang luas sibuk memeriksa pelajar, tapi dah berkurangan sebab ramai yang dah balik, aku jek yang lambat sebab jauh, aku tengok anak aku siti nur akmal pun turut bertopeng, setelah selesai urusan aku bergegas ke perubatan new medic, kerayong untuk membeli topeng, tapi stok dah habis. aku ke triang pulak pusing-pusing, semua klinik dan farmasi tutup, kecuali klinik tee & cheong, ada yang bertali dengan harga seringgit satu saja, aku beli sepuluh.

balik singgah rumah mak aku, sebab aku belum solat asar lagi walau jam sudah 6.45 petang. lepas solat maghrib, aku balik ke keratong sembilan dan sampai hampir pukul sembilan malam. kematian atau korban h1n1 ini makin meningkat dari sehari ke sehari. semua wajib berhati-hati kata tukartiub di dalam blognya. pertama kali aku rasa dia menggunakan perkataan wajib, mungkin sebelun ini pernah cuma aku saja yang tertinggal agaknya. ya, semua orang mesti peka dan turut sama sedaya mungkin untuk memahami bagaimana ia merebak dan bagaimana ia boleh dikawal. cara-cara dan panduan telah selalu dan acap kali di radio atau di tivi dihebahkan. terpulanglah kepada kita bagaimana untuk bertindak menghadapinya.

sekolah aku telah ada satu termometer yang baru dan telah pun dibuat satu pemeriksaan atau menguji suhu badan para pelajarnya, terdapat dua orang yang suhu badannya melebihi 37.5. tetapi kedua-duanya memang demam, demam biasa saja dan telah direhatkan dalam bilik rehat. memang mencegah lebih baik dari merawat, sebelum apa-apa berlaku kita perlu bersiap sedia untuk menghadapinya. sepatutnya tidak timbul soal takut atau berani, apa yang penting ialah sikap kita dan tindakan kita haruslah positif. seperti yang pernah aku katakan dalam entry aku yang pertama dulu-dulu 'selsema yang menjelma', ini semua adalah bala' atau lebih tepat lagi ujian dari Allah terhadap umat manusia. jangan keliru pula, bala' tak semestinya dapat kita lihat. virus h1n1 dapat dilihat dengan mata kasar? tentu tidak.

kesimpulannya wabak yang sedang merebak, menular dan menyerang seluruh negara sekarang ini adalah bala' dari Allah. tapi kenapa kita, para mufti kita tak mahu menyatakannya dan mengesyorkan supaya diadakan solat hajat agar bala' ini ditarik balik oleh Allah. atau setidak-tidaknya negara kita yang kita cintai ini terhindar dan terselamat dari malapetaka ini. kenapa aku katakan malapetaka dan bencana, kerana jumlah yang menjadi korban setakat 11/8 ialah seramai 38 orang, dan tidak mustahil ia akan mencecah seratus orang jika yang dikenalpasti positif juga bertambah dan tiada jalan untuk mengawalnya dari berjangkit.