Ahad, September 13, 2009

satu peristiwa di bulan ramadan.....

kisah ini terjadi pada suatu hari jumaat dalam bulan ramadan. kejadian berlaku ketika khatib sedang membaca khutbah di atas mimbar. semua para jemaah sedang khusyuk dan tawadhuk mendengar khutbah tentang kelebihan puasa di bulan ramadan. terdapat beberapa kepala yang terkulai tunduk. sesekali diangkat dan tunduk semula dengan perlahan-lahan. ada yang merenung jauh sambil mata tertumpu kepada khatib di atas mimbar. agaknya bilalah nak habis khutbah ini.

tiba-tiba terdengar suatu suara yang cukup lantang dan bersemangat: sollallah wa sallam a'laih!!! semua mata tertumpu ke arah satu sudut di tepi dinding. aik! kenapa pulak si mamat ni tiba-tiba berselawat. masing-masing terpinga-pinga kehairanan. tok khatib di atas mimbar pun terhenti seketika, terkejut dengan bunyi selawat yang kuat itu. tetapi si mamat ni buat muka selamba sahaja. suasana menjadi pulih semula dan khatib meneruskan khutbahnya sehingga selesai.

peristiwa ini menjadi buah mulut di kampung tersebut. kenapalah tiba-tiba saja si mamat ini berselawat. nak protes tok khatib baca khutbah lama sangat ke atau pun sebab minggu sudah khutbah yang sama jugak dibacanya? semua itu menjadi persoalan kepada orang kampung. tetapi tiada seorang pun yang berani bertanya kepada si mamat.

setelah disiasat oleh beberapa orang 'sb' yang tak bertauliah, maka terjawablah akhirnya segala teka-teki yang sedang bermain di minda penduduk kampung. menurut lapuran 'sb' berkenaan kepada tok empat (ketua kampung): ketika kejadian itu berlaku, si mamat ini sedang khusyuk mendengar khutbah lalu tertidur, tiba-tiba dalam tidurnya ia terdengar khatib menyebut 'Allahumma solli a'la Muhammad'. oleh kerana menyangkakan beliau sedang sembahyang terawih, maka beliau pun dengan bersemangat dan lantang menjawab selawat khatib tersebut. tetapi beliau hairan kenapa beliau seorang sahaja yang berselawat. apabila semua mata memandang ke arahnya, barulah ia sedar, ia telah mengigau dan terus saja buat muka selamba seolah-olah tiada apa yang berlaku.

pecahlah perut ketua kampung dan para hadirin yang datang ketawa berdekah-dekah semasa sesi lapuran ini diadakan. mereka tidak dapat menahan perasaan gelihati yang amat sangat.

moral dari cerita ini: jangan tidur semasa khatib sedang membaca khutbah, nanti jadi macam si mamat yang mengigau tu.