Rabu, Julai 23, 2014

Doa Ramadhan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Ya Allah, selawat dan salam ke atas penghulu kami Muhammad dengan selawat yang terafdhal di mana Engkau berselawat ke atasnya dengan selawat itu. Wahai Tuhan yang mempunyai kemuliaan dan kemurahan, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari kalangan mereka yang mengasihi. Dan sesungguhnya Allah telah redha dengan sahabat-sahabat Rasulullah sekaliannya. Dan telah redha kepada kami, kedua ibubapa kami dan anak-anak kami keseluruhannya orang-orang yang beriman.

Ya Allah, kami sesungguhnya orang-orang yang telah lama menunggu kedatangan malam ini, telah mengharap orang-orang yang telah mengharapkan dan ghairah terhadap kemurahan-Mu. Dan juga telah ghairah orang-orang yang menuntut akan (amalan-amalan)  makruf-mu. Malam-malam dari malam-malam yang lain di dalam bulan Ramadhan, tiupkan roh ganjaran-ganjaran dan hadiah-hadiah ke atas sesiapa yang Engkau kehendaki di kalangan hamba-Mu.

Maka jadikanlah kami Ya Allah, juga kedua ibubapa kami dan anak-anak kami, isteri-isteri kami, saudara mara kami, sahabat-sahabat kami, dan seluruh umat Islam dari kalangan mereka yang telah mendapat pertolongan-Mu. Kamu berdoa kepada-Mu sebagaimana perintah-Mu ke atas kami, maka terimalah doa kami sebagaimana janji-Mu terhadap kami. Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari kalangan mereka yang mengasihi.

Wahai Allah yang membezakan yang hak dan yang batil, yang menurunkan al-Quran dan hikmah serta penjelasan. (Berkatilah kami ya Allah 3X) Kurniakanlah kepada kami Ya Allah dengan kedatangan bulan Ramadhan dan curahan rahmay-Nya tahun demi tahun atas barang siapa yang Engkau kasihi dan redhai, Ya Allah yang Maha Pengasih dari kalangan yang mengasihi.

Ya Allah, sesungguhnya Engkau pada malam ini dan setiap malam bulan Ramadhan membebaskan ahli neraka, maka jadikanlah kami Ya Allah, juga kedua ibubapa kami, sahabat-sahabat kami, guru-guru kami mereka yang masih hidup darl kalangan mereka yang Engkau bebaskan dari ahli neraka, Ya Allah selamatkan lah kami dari azab api neraka. Masukkanlah kami dan mereka ke dalam syurga sebagai orang yang sejahtera. Wahai Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Pemurah, Engkau amat suka  untuk mengampuni maka ampunkanlah dosa-dosa kami.

Amiin Ya Robbal 'alamin.