Rabu, September 16, 2009

Rahsia Allah...

Syaidina Umar r.a. berkata: Allah merahsiakan lima perkara kepada hamba-Nya sebab lima perkara iaitu:

1- RedhaNya kepada hambaNya yang taat agar hambaNya itu tetap terus berbakti dan taat.

2- Wali-wali-Nya daripada orang ramai agar mereka tidak dipuja.

3- Umur seseorang hamba (hari kematiannya) agar ia selalu bersiap sedia untuk mati.

4- Keutamaan solat wusta (solat yang utama dari solat-solat yang lain) agar hamba-Nya itu tetap rajin beramal soleh dan berusaha mencapainya.

5- Turunnya LAILATUL QADAR di bulan Ramadhan agar hamba-Nya selalu berusaha untuk mencapainya dengan bersungguh-sungguh tanpa merasa bosan.

Wassalamu.

TAZKIRAH 1.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Assalamualaikum.

Kekayaan harta benda tidak kekal, ia boleh bertambah dan sebaliknya boleh musnah dalam sekelip mata. Justeru kekayaan adalah anugerah dan amanah Allah S.W.T. Cara mendapatkannya dan juga cara menggunakannya ditentukan peraturannya oleh Allah.

Firman Allah Ta'ala yang bermaksud:

"Dan berjihadlah dengan harta dan diri kamu di jalan Allah. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui."

(Surah At-Taubah: 41)

Apa yang perlu difahami ialah Islam tidak menghalang memiliki harta dunia, kerana jika demikian tentulah Rasulullah s.a.w tidak membiarkan para sahabatnya berniaga dan memiliki harta. Memiliki kekayaan harta dunia itu di antara naluri manusia yang diizinkan oleh Islam. Tetapi bukan sebagai penghimpun harta kekayaan yang tamak seperti Qarun yang dilaknat Allah, atau menjadi kapitalis yang menindas melalui sistem riba. Sebaliknya Islam mengemukakan zakat sebagai satu peraturan yang menganjurkan manusia jadi pemurah, sekurang-kurangnya dengan mengeluarkan zakat untuk diagihkan kepada lapan asnaf, iaitu kepada kalangan orang yang berhak ke atas harta zakat.

Oleh itu, jangan abaikan kekayaan itu tanpa dimanfaatkan sepenuhnya, kerana jika alam semesta ini pun boleh kiamat maka tidak mustahil kekayaan juga akan musnah pada bila-bila masa.

Wassalam.


*dipetik dari majalah kartun "LANUN" terbitan Giant-Add Publishers Sdn. Bhd. tapi majalah ini dah tak ada, tak tahu ke mana menghilangnya.

SELAMAT BERZAKAT FITRAH, BAPAK-BAPAK DAN MEREKA YANG BERTANGGUNGJAWAB.