Sabtu, Mei 07, 2011

Ciri-Ciri Peribadi Mulia.

1-Sentiasa bersifat baik dan berbaik sangka terhadap sesama manusia. Yang mana ianya akan menghasilkan amalan yang baik juga.

2-Ikhlas kepada Allah di atas setiap amalan yang dikerjakan. Tidak ada sikap takbur, riyak(dalam hati) atau pun menunjuk-nunjuk.

3-Saling bantu membantu dalam kerja-kerja kebajikan. Menghapuskan kemungkaran walau dengan apa cara sekali pun demi kebahagiaan dan keamanan manusia sejagat.

4-Kasih sayang sesama insan. Membantu mereka yang susah dan yang memerlukan bantuan.

5-Ikhlas dalam memberi setiap pertolongan yang bersendikan keimanan.


* nota b.tan:-

Ciri-ciri yang tersenarai di atas adalah sebahagian dari sikap atau amalan insan yang berperibadi mulia. Peribadi mulia bolehlah diibaratkan sebagai sepohon buah yang rendang, subur batangnya, segar dan hijau daunnya, berbunga lebat yang akhirnya nanti akan menghasilkan buah yang lebat serta ranum. Ia akan menjadi idaman setiap orang untuk memilikinya, atau bercita-cita untuk menjadi seperti pohon yang disayangi tuannya. Begitulah juga dengan peribadi mulia, ia idaman mereka yang berakal, yang tahu letak duduk nilai seorang insan yang mementingkan nilai-nilai keinsanan dalam kehidupan. Apatah lagi dalam perlumbaan hidup hari ini, sering kali kedapatan nilai kemanusian dipinggirkan atas alasan kononnya tidak sesuai lagi dengan arus semasa. Fikir-fikirkanlah bersama arah mana hala tuju kita dalam meneruskan kehidupan ini. Sekian. Wassalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan