Isnin, Mei 09, 2011

Terlupa Membaca Bismillah.

Pada suatu hari, seorang sahabat Rasulullah SAW terlupa memulakan suapan pertama makanannya dengan Bismillah. Rasulullah SAW menyedari tingkah laku sahabat itu tetapi baginda tidak berkata apa-apa.
Apbila tinggal suapan yang terakhir, barulah sahabat itu teringat yang dia tidak menyebut Bismillah, sebelum mula makan. Maka dia bersegera menyebut Bismilahi Awwaluhu Wal Akhiruhu (Dengan nama Allah pada awalnya hingga ke akhirnya).
Sebaik sahaja sahabat itu mengakhiri sebutan itu, maka Rasulullah SAW pun tersenyum. Baginda pun menjelaskan kepada sahabat baginda, "Apabila dia terlupa menyebut dengan nama Allah pada awalnya, maka syaitan-syaitan itu pun makan bersama-samanya, tetapi apabila dia teringat lalu menyebut nama Allah, syaitan-syaitan itu memuntahkan segala apa yang dimakannya dan segera melarikan diri".


* nota b.tan:-

Mulakanlah setiap amalan atau pekerjaan dengan membaca Bismillah, tetapi ingat amalan atau pekerjaan itu adalah berbentuk kebaikan, bukannya ke arah kejahatan. Seperti contoh ketika memakai dan membuka pakaian, membuat kerja-kerja seharian, atau pun ketika menaiki kenderaan adakah kita membaca Bismillah. Memang nampak remeh sahaja, tetapi yang remeh lah itu nanti akan membuahkan natijah yang besar dalam kehidupan kita. Berkat dari bacaan Bismillah, insyaAllah fadilatnya berkali ganda akan kita perolehi. Janganlah hendaknya kita membaca Bismillah sebelum melakukan qada hajat atau ketika berada di dalam tandas. Kerana suasana atau kondisinya yang tidak sesuai. Bacalah sebelum kita melangkah masuk ke dalam tandas atau bilik air. Wassalam.