Selasa, Oktober 13, 2009

musim demam...

sebenarnya aku tengah mengumpul semula semangat dan tenaga aku. tapi bukanlah tenaga seperti catatan yang dulu tu. ceritanya begini- aku dan keluarga telah dilanda oleh demam. semuanya bermula dengan siti nur aisyah yang baru berumur lima bulan lebih telah diserang demam campak.
dalam bulan puasa pulak tu. bila dah nak elok anak aku ahmad ali abdullah dan ahmad abdullah abbas pulak yang terkena kudis macam kulit terbakar. pergi poliklinik hidayat di bandar tun razak, keratong. kata doktor bahaya jika tidak dirawat dengan cepat. kemudian ahmad kamal abdullah dan ahmad abdullah azzam pulak. sama saja kudis nya dan sangat cepat dan mudah merebak. jangan digaru atau dikopis, kalau tidak akan merebak satu badanlah jawabnya.selepas itu batuk pulak melanda termasuklah aku sekali. pada 11 haribulan 10 aku serta isteri dan beberapa orang anak aku balik ke kerayong kerana anak aku siti nur akmal yang sedang menduduki peperiksaan pmr nak beli beberapa barang yang dah habis untuk kegunaan hariannya. aku yang dari malamnya rasa tak berapa sedap badan terpaksa mengagahkan diri. walau kepala rasa pening berdenyut-denyut. sebelum balik singgah di kedai beli contact 500 tiga ulas. aku telan sekali dua ulas, satu lagi untuk isteri aku. terasa ada perubahan tapi kepala aku masih lagi berdenyut.

setelah selesai urusan anak, aku singgah di rumah mak aku kerana dah lama tak jumpa untuk bertanya khabar. masa itu aku dah terasa badan aku lemah, mungkin ubat selsema yang aku telan tu dah beroperasi agaknya. oleh kerana dah hampir pukul satu aku dan keluarga pun minta izin dulu untuk balik ke keratong. dalam perjalanan selepas felda sebertak rasa mengantuk mula menyerang. aku cuba bertahan tapi tak lama. setiba di bera selatan 2 aku terpaksa memberhentikan van aku di tepi jalan berhampiran surau biru sebelum jambatan sungai bera. aku kata pada isteri aku nak rehat dalam setengah jam kerana mengantuk. tiba-tiba aku terjaga kerana anak aku menangis, tengok jam baru pukul 2.10 minit. kalau dalam situasi badan aku 'ok' dari simpang tasik bera ke keratong 9 hanya memakan masa 30-40 minit sahaja dah sampai tapi kali ini tak tahulah.

sampai di rumah keratong 9, aku tak turun van hanya bersandar dan terlena lagi. sedar-sedar anak aku panggil ajak masuk dalam rumah. aku berehat dulu sebelum mandi nak hantar anak aku siti nur amni balik ke asramanya. tapi kata isteri aku hantar besoklah sebab isteri aku tak daya dan lemah badan, nak mintak amni tolong jaga adik-adik. aku tak kisah ikut saja lagi pun aku terasa sengal-sengal satu badan dan rasa sejuk dah mula menyerang. aku sambung lagi tidur. malam itu bukan aku saja yang demam sejuk tapi isteri aku lagi teruk mengigil kesejukan. terpaksalah suami yang prihatin ini(perasan pulak!) berjaga malam melayan kerenahnya.

begitulah adanya, esoknya aku terpaksa jugak ke sekolah walau badan masih lagi kesejukan tapi aku tahan saja kerana aku lelaki sejati.(hahaha!!!) balik dari sekolah anak aku siti nur amni pulak yang demam. tak jadi nak hantar asrama tapi aku sempat berpesan hari ini dan malam ini mesti sembuh, besok balik asrama. macamlah sembuh demam tu boleh buat sendiri-sendiri. aku tahu tapi sengaja nak acah dia. cuma aku tengok isteri aku tak ada perubahan masih lagi demam, bimbang jugak aku sebab dia baru beberapa bulan habis pantang. tawakkal sajalah pada Allah, ajak pergi klinik dia tak mahu. asal nak makan nasi sudah, kira oklah tu.