Jumaat, Februari 18, 2011

Pilihlah kesihatan.

Kasih sayang, kehormatan ataupun kekayaan tidak mempunyai kuasa bagi menciptakan saat yang mengembirakan hati sekiranya kesihatan kita lenyap.

Kata-kata di atas memberi maksud, kita perlu menjaga kesihatan tubuh badan kita disamping kesihatan dalaman- mental dan emosi, kerana ianya beriringan dengan kesihatan jasmani. Sihat tubuh badan, insya Allah akan sihat akal kurniaan Allah kepada kita. Tetapi, seandainya badan kita lemah dan tidak bermaya, bagaimana kan mungkin akal kita menjadi cerdas dan pintar dalam menyelesaikan segala permasalahan dalam kehidupan.

Namun ada juga dikalangan insan terpilih yang sihat tubuh badan, mampu berjalan kaki berbatu-batu malah tanpa memakai alas kaki tetapi jika terjumpa puntung rokok, beliau akan mengutip dan menghisapnya dengan penuh nikmat tanpa berasap pun. Atau apabila terasa akan mengeluarkan cairan kencing, tanpa segan silu, beliau dengan rasa selasanya melepaskan tanpa juga memikirkan rasa segan atau pun silu. Di kesempatan yang lain pula mereka akan melucutkan segala pakaian mereka demi keselesaan hidup mereka.
Fikir-fikirkanlah mana satu pilihan kita, ingin menjaga kesihatan atau berlagak sihat tanpa mengetahui status kesihatan kita.