Rabu, April 27, 2011

Rahsia Penyeri Wajah.

Al-Ahnaf bin Qais adalah seorang ulama yang terkenal di zamannya. Pada suatu hari seorang pemuda dari suku Taiyi datang berkunjung ke rumahnya. Ketika itu, rumah Al-Ahnaf dikunjungi oleh murid-murid dan sahabat-sahabatnya. Kedatangan pemuda dari suku Taiyi itu sangat menarik perhatian ulama besar kerana pemuda itu kelihatan sangat tampan dan kacak.
"Wahai anak muda, adakah engkau menghiasi wajah mu dengan sesuatu?" tanya Al-Ahnaf.
"Benar tuan, saya memang menghiasi wajah saya dengan sesuatu," jawab pemuda itu dengan sopan. Kemudian dia menyambung, "Kalau saya bercakap, saya tidak berbohong. Kalau ada orang brcakap, saya akan mendengar. Kalau berjanji, saya akan tepati dan kalau diberi amanah, saya tidak akan khianati."

Mendengar jawapan yang bernas itu, maka berkatalah ulamak itu, "Benar katamu wahai anak muda. Engkau telah menghias wajahmu dengan sifat yang terpuji."*nota b.tan:-

Disamping itu amalkan juga selalu berwuduk (mengambil air sembahyang). Walaupun bukan untuk menunaikan solat atau membaca al-Quran. Kerana dengan mengekalkan wuduk, insyaAllah badan akan sihat dan segar dengan izin-Nya jua.