Khamis, Oktober 20, 2011

Tak Cukup Duit.

Suatu hari, Khalifah Umar bin Al-Khatab menerima pengaduan dari anaknya mengenai pakaian yang dipakai olehnya. Katanya, "Wahai ayahanda, saya sering disindir oleh rakan-rakan kerana memakai pakaian yang compang camping lagi buruk. Nama saja kamu ini anak seorang pembesar negara tetapi pakaian mengalahkan seorang fakir miskin, kata mereka kepada saya."

Umar mendengar penjelasan anaknya itu dengan perasaan penuh belas kasihan tetapi apa kan daya dia sendiri di waktu itu tidak memiliki wang. Jumlah gaji yang diterimanya dari Baitul Mal adalah terlalu kecil, hanya mencukupi untuk belanja makan seharian sahaja.

Kerana terpaksa, beliau berusaha meminjamnya dari Baitul Mal dan berjanji akan membayar kembali setelah menerima gaji pada hujung bulan. Kata pegawai Baitul Mal, "Bukan saya tidak mahu memberikan pinjaman kepada Amirul Mukminin, tetapi yakinkah kalifah akan hidup sampai hujung bulan ini, dan jika ditakdirkan khalifah meninggal lebih awal, siapakah yang akan membayar hutang ini? Mendengar jawapan ini, maka menangislah Umar dan dibatalkan niatnya untuk membuat pinjaman itu lalu berjalan pulang dengan perasaan hiba.


* nota b.tan-

maaf...aku tak da mood nak membuat catatan buat masa kini, walau ada idea apa yang aku nak tulis dan catatkan. harap maklum... buat masa kini kepala aku masih lagi menerawang mencari-cari...