Sabtu, Mei 07, 2011

Petua: Isteri(ibu) Sentiasa 'Dara'.


Subject:
Untuk Menjadikan Isteri-isteri(ibu) Sentiasa ' Dara '.

Petua Dari Dr. Fatimah Az-Zahra.

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah.( ' Abqaro ' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya:
Lepas solat Isya ' , ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.
Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:


(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

mr edz

nota b.tan:-

Petua ini aku nak kongsi dengan semua isteri-isteri, sama ada yang telah bergelar ibu atau bakal menjawat jawatan ibu. Aku salin dari satu blog dengan izin tuan punya blog. Blognya? Carilah sendiri, aku dah bagi dia punya klu. Lalu amalkanlah untuk kerukunan rumahtangga kalian semua. Wassalam.

Ciri-Ciri Peribadi Mulia.

1-Sentiasa bersifat baik dan berbaik sangka terhadap sesama manusia. Yang mana ianya akan menghasilkan amalan yang baik juga.

2-Ikhlas kepada Allah di atas setiap amalan yang dikerjakan. Tidak ada sikap takbur, riyak(dalam hati) atau pun menunjuk-nunjuk.

3-Saling bantu membantu dalam kerja-kerja kebajikan. Menghapuskan kemungkaran walau dengan apa cara sekali pun demi kebahagiaan dan keamanan manusia sejagat.

4-Kasih sayang sesama insan. Membantu mereka yang susah dan yang memerlukan bantuan.

5-Ikhlas dalam memberi setiap pertolongan yang bersendikan keimanan.


* nota b.tan:-

Ciri-ciri yang tersenarai di atas adalah sebahagian dari sikap atau amalan insan yang berperibadi mulia. Peribadi mulia bolehlah diibaratkan sebagai sepohon buah yang rendang, subur batangnya, segar dan hijau daunnya, berbunga lebat yang akhirnya nanti akan menghasilkan buah yang lebat serta ranum. Ia akan menjadi idaman setiap orang untuk memilikinya, atau bercita-cita untuk menjadi seperti pohon yang disayangi tuannya. Begitulah juga dengan peribadi mulia, ia idaman mereka yang berakal, yang tahu letak duduk nilai seorang insan yang mementingkan nilai-nilai keinsanan dalam kehidupan. Apatah lagi dalam perlumbaan hidup hari ini, sering kali kedapatan nilai kemanusian dipinggirkan atas alasan kononnya tidak sesuai lagi dengan arus semasa. Fikir-fikirkanlah bersama arah mana hala tuju kita dalam meneruskan kehidupan ini. Sekian. Wassalam.