Khamis, Oktober 22, 2009

karnival prasekolah... dan bertukar!!!pada 10.10.2009 bersamaan hari sabtu, sekolah aku telah menjadi tuan rumah majlis karnival prasekolah peringkat daerah rompin 2009. beberapa hari sebelum berlangsung program, sibuk jugaklah para cikgu dan kakitangan serta pekerja membuat persiapan dan persediaan. mengecat semula dewan, menghias dan mengindahkan tempat-tempat akan berlangsungnya acara pertandingan. acaranya tak banyak cuma mendeklamasikan sajak, bercerita bahasa melayu dan inggeris, hafazan surah dan tarian rampai. seperti biasa acara yang paling mendapat sambutan ialah tarian rampai yang diadakan di dalam dewan utama.

aku tinjau semua lokasi, semua acara berjaan lancar dan aku pun menumpukan perhatian pada pertandingan mendeklamasikan sajak yang telah berjalan dengan separuh peserta telah pun mendeklamasikan sajak mereka. aku terpegun dengan gaya dan aksi mereka cuma aku terkilan kerana muzik latar yang dipasang mengiringi peserta tak berbunyi dan bukan aku saja malah guru pengiringnya aku lihat agak kecewa diatas perkara yang berlaku. terpikir aku, kalau dulu hanya menggunakan kaset lebih mudah untuk dikendalikan daripada cd atau dvd. boleh rewind atau forward dengan senang. itulah dia teknologi, ada kelebihan dan kekurangannya. walau bagaimana pun sekalung tahniah kepada semua peserta cilik kerana mereka boleh mengingat dan menghafal bait-bait sajak yang mereka deklamasikan. bagi aku bukanlah satu perkara yang mudah dalam usia mereka yang masih terlalu muda.

semua acara berakhir pada pukul 11.00 pagi kecuali tarian tampai yang lewat. tapi kelewatannya memberi peluang kepada perasmi penutup iaitu datuk maznah mazlan adun muadzam shah menyaksikan kebolehan anak-anak kecil mempersembahkan tarian mereka.

sebelum itu, ketibaannya telah disambut oleh persembahan kawat kaki dari pasukan tunas kadet remaja sekolah sk perantau damai yang telah menjadi johan negeri dan mewakili pahang ke peringkat kebangsaan di nilai 3, negeri sembilan tapi hanya mampu menduduki tempat ke tujuh sahaja. nampaknya datuk maznah berpuashati dengan persembahan kawat kaki tersebut, kalau tidak tak kan beliau ajak budak-budak tu bergambar sebelum masuk ke dewan utama.

datuk maznah mazlan, baju biru puan ppd rompin dan gb aku berbaju kuning.

acara penutupan tak lah terlalu lama kerana datuk maznah ada program lain yang perlu dihadiri. selepas jamuan, beliau bergegas untuk ke satu lagi program di muadzam shah dan para hadirin termasuk puan ppd rompin meneruskan acara makan-makan. berakhir majlis maka berakhirlah satu tanggungjawab yang agak besar yang diadakan di sekolah aku.

untuk karnival peringkat negeri nanti daerah rompin telah diamanahkan sebagai tuan rumah dan akan diadakan di rompin beach resort. tentu seronok para guru dan ibubapa dari daerah lain nanti apabila berkunjung ke daerah rompin, maklumlah tepi pantai tak macam tahun lepas di kompleks rakan muda daerah bera. tapi tahun lepas hiasan pentasnya lebih hebat dari peringkat kebangsaan. apa taknya krew yang menyediakannya terpaksa bertungkus lumus tiga hari tiga malam untuk menyiapkan, siap ada air terjun lagi atas pentas kalah hiasan pentas peringkat kebangsaan tahun 2007. bukan kata aku tapi kata orang yang pergilah dan juga pujian dari pegawai jpn pahang sendiri.

apa pun itu semua adalah kenangan aku semasa di tahun 2008, kini hari makin beransur menuju ke akhir tahun 2009 dan aku mula memikirkan untuk memohon bertukar ke daerah bera setelah berjumpa secara tak sengaja dengan cikgu nawi di masjid daerah bera pada hari jumaat minggu kedua puasa yang lalu. beliau menyarankan kalau aku nak bertukar ke bera semula buatlah surat ke unit sekolah rendah dan satu salinan ke ppd bera. aku hanya tersenyum saja ketika itu.

semasa sibuk membuat persiapan karnival prasekolah, gb aku ada bertanya: ustaz mintak tukar ke? tak. aku jawab dan bertanya kembali, kenapa cikgu? ada orang ppd rompin talipon tanya nama gpk hem dan koko, dia orang tengah mesyuarat di cameron highlands sekarang ni. kemudian ketika nak balik cikgu wahat, gpk 1 pulak yang tanya: ustaz ada mohon tukar ke? tak ada. dan jawapan dari cikgu wahat selepas itu pun hampir sama dengan apa yang dikatakan oleh gb aku.

dan pertemuan aku dengan cikgu amran serta ustaz hamid yang telah mengambil alih tempat cikgu nawi di hadapan kedai mereka berdua pada 11.10.2009 telah menguatkan semangat aku untuk memohon bertukar ke bera. akhirnya pada 19.10.2009 aku telah mengepos 3 pucuk surat permohonan bertukar, satu untuk jpn dan dua lagi untuk ppd rompin dan bera. kini aku sedang menunggu dan terus menunggu jawapannya.

isteri aku pula apatah lagi, memang dah tak sabar nak balik semula ke rumah lama kami di taman sri buntar. banyak kali dah ia menyuruh aku membawa barang sikit-sikit bila balik ke kerayong. tapi kata aku tunggu dulu. ya, tunggu dulu mungkin tahun hadapan aku akan dapat jawapannya. penantian satu penyeksaan. hahaha!!! konon!

2 ulasan:

  1. insyallah...ada rezeki nanti dapat tukar ke sini semula.

    BalasPadam
  2. ya, insyaAllah jika ada rezeki boleh balik ke kerayong semula tak kiralah sekolah mana asal jangan jauh sangat.

    BalasPadam