Khamis, November 19, 2009

jenis-jenis salib.

semua orang mengenali tanda salib atau lambang bagi agama kristian. ia seperti huruf 't' kecil. ia biasa terdapat atau diletak pada gereja-gereja di mana-mna sahaja. tapi tahukah kita terdapat banyak lagi jenis-jenis salib yang berada di sekeliling kita. kadang-kadang kita tak tahu dan tak sangka bahawa ia adalah tanda salib atau lambang yang digunakan oleh penganut agama kristian. malah kita tak terfikir pun pada sejadah yang kita hamparkan untuk alas tempat kita sujud semasa menunaikan solat terdapat tanda salib. kerana sikap tak kisah kita semasa membeli sejadah atau apa-apa jenis karpet dan permaidani, asal cantik dan berkenan sahaja terus beli tanpa meneliti dan mengamati akan corak dan grafik yang terdapat pada barangan yang kita beli, yang akan kita gunakan semasa solat menghadap Ilahi atau pun kita bentang diruang tamu sebagai perhiasan bagi menambah seri rumah yang kita miliki.

pengalaman yang dialami sendiri banyak membuat aku berhati-hati ketika menggunakan sejadah untuk bersolat. pernah terjadi suatu masa ketika sedang menunaikan solat sewaktu hendak sujud mata terpandang pada satu tanda salib yang kedudukannya betul-betul ditempat di mana dahi akan diletakkan. serba salah ketika itu, walau pun ia bersaiz kecil tetapi ia tetap salib! kita tidak perasan kerana ia adalah corak yang menghiasi gambar masjid, menara masjid atau apa sahaja yang berkaitan cuba-cubalah amati, pasti kita akan ketemuinya.

kembali kepada topik jenis-jenis salib, terdapat sepuluh (10) jenis salib yang nak dikongsi dengan pembaca. mengetahuinya bererti kita akan berhati-hati dan peka dengan kesempurnaan ibadah kita. bukanlah kita nak mempercayai agama kristian, tidak sama sekali. nauzubillahi min zalik!
keterangan:-

atas dari kiri- salib yunani, salib latin, salib st. antiony, salib st. andrew dan salib beregu.

bawah dari kiri- salib bersimpang, salib malta, salib daun bercabang tiga, salib lorraine, salib
pope.


gambar ini aku ambil dari akhbar arus perdana tapi tak ingat sama ada utusan malaysia atau berita harian sebab sudah terlalu lama. aku terjumpa semula bersama potongan-potongan akhbar yang aku simpan sejak bertahun yang lalu. gambar masih terang tapi tulisannya telah pudar dan kelabu. bagi aku ini sebagai bukti bahawa salib itu banyak jenisnya. sekian harap dimaklumi bersama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan