Jumaat, Julai 15, 2011

Siapakah Orang Yang Beruntung?

Orang yang beruntung adalah orang yang mendapat kebahagiaan, ketenangan dan kemenangan. Orang-orang ini adalah golongan yang berada dalam pimpinan Allah. Setiap kali berfikir, berkata dan apa saja perbuatan selalu berdasarkan kepada petunjuk Al-Quran dan Hadis.

Diantara mereka yang termasuk dalam golongan ini ialah:-

1- Orang yang beriman kepada yang ghaib, iaitu beriman kepada Allah dan cabang-cabang iman yang lain dengan penuh keyakinan.

2- Orang yang menegakkan solat dan menginfakkan sebahagian hartanya di jalan Allah.

3- Orang yang khusyuk dalam solatnya.

4- Orang yang menjauhkan dirinya dari perbuatan dan perkataan yang tidak berguna.

5- Orang yang memelihara amanah yang dipikulnya dan janji yang telah dibuatnya.nota b.tan:-

Di kategori manakah aku berada? dan di kategori manakah pula kalian berada. Jika di salah satu pun sudah memadai dan agak boleh menarik nafas lega, malah boleh dipertingkatkan lagi tahap kepaduan jiwa kita dalam melaksanakan tuntutan dan perintah Allah Taala. Di saat ramadan kan menjelang tiba ini, bersamalah kita bertanya pada diri kita: bagaimanakah iman kita semua? Apakah masih seperti dahulu? Masih kental dan teguh, atau apakah ia seperti buih-buih di lautan, kelihatan banyak dan keras tapi amat mudah pecah hanya dengan sekali sentuhan sahaja. Apa pun keadaan atau alasan yang kita berikan, ramadan kan tetap tiba jua. Setahun kita dalam kekenyangan, hanya sebulan untuk mencuci sisa yang tertinggal dalam tubuh kita. Semoga ramadan kali ini lebih bermakana kepada kita semua dan dapat kita lalui dan tempuhi dengan lebih sempurna juga hendaknya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan