Jumaat, Februari 19, 2010

disalin dari danau kalbu ku

Assalamualaikum....

semalam 17hb Februari 2010 adalah tarikh rasmi yang tercatat dalam sijil kelahiran atau nama glamournya 'surat beranak'. tarikh sebenar yang dimaklumkan oleh ayah aku ialah 20hb Julai 1966, tetapi telah didaftarkan pada 17hb Februari 1967 di Pondok Polis Durian Tawar. semuanya bermula dari masalah perhubungan, kekangan masa dan kesihatan aku yang semasa dilahirkan agak 'berbeza' dari adik beradik aku yang lain. aku sengaja tidak mengingatkan isteri aku tarikh tersebut, cuma aku dan isteri serta tiga orang anak aku telah ke Pekan Sari Durian Tawar untuk membeli beberapa keperluan dapur. Kebetulan pula sk kemayan bercuti selama seminggu sempena tahun baru cina. aku tak tahu kenapa gb aku beria-ia sangat nak cuti lama, mungkin kerana nak bagi gpk 1 aku beraya puas-puas agaknya.

Tidak ada projek atau program yang aku lakukan pada hari kelahiran aku, cuma sedikit aktiviti mengemas bahagian depan rumah aku yang berselerak dengan segala macam perkara, telah banyak kali isteri bersungut tentang kertas-kertas milik aku yang telah diselerakkan oleh siti nur aisyah dan abang-abangnya, termasuklah himpunan akhbar harakah yang aku simpan sebagai kenangan atau bahan sejarah yang tidak mungkin dapat dicari walau di arkib negara sekali pun. memang aku menginginkan sebuah bilik atau ruang untuk aku menempatkan buku-buku dan majalah kepunyaan aku, tapi oleh kerana kekurangan bajet terpaksalah bersabar apabila buku atau majalah aku di sepah atau dikoyakkan oleh anak-anak. walau berbuih mulut mengingatkan kalau sudah baca simpan dan susun semula ditempatnya namun masih juga aku atau uminya yang terpaksa mengutip dan menyusunnya. itulah kerenah anak-anak yang menjadi penghibur dan pengubat duka di saat usia kini mencecah angka empat puluh tiga. SELAMAT HARI LAHIR UNTUK AKU.

Aku bukan tak mahu up-date blog aku ini tapi oleh kerana seperti aku katakan tadi, kekurangan bajet, maka hampir sebulan aku tak bayar bil broadband. akibatnya tak dapatlah aku melayari internet seperti biasa. pernah suatu malam aku terserempak dengan en. Ismail PKG Triang antara katanya: sunyi sepi je! maksudnya blog akulah tu. aku cuma gelak dan menjawab tak bayar bil broadband, biasalah. hahaha!!!*bukan aku malas tapi sebagai makluman kenapa aku dah lama tak up-date blog. bahan banyak cuma menunggu masa saja untuk dipaparkan. papar? papar kat sabah ke? (gelak lagi sekali!!!)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan