Rabu, Mac 23, 2011

Empat Golongan Isteri Ahli Syurga.Sabda Rasulullah S.A.W:-

Empat golongan perempuan yang berada dalam syurga ialah:

1- Perempuan yang menjaga diri dari berbuat haram lagi berbakti kepada Allah dan suaminya.

2- Perempuan yang banyak keturunan lagi penyabar serta menerima dengan senang hati keadaan serba kekurangan (dalam kehidupannya) bersama suaminya.

3- Perempuan yang bersifat pemalu dan jika suaminya pergi, maka ia menjaga dirinya dan harta suaminya dan jika suaminya datang maka ia menutup mulutnya dari perkataan yang tidak layak kepadanya.

4- Perempuan yang ditinggal mati oleh suaminya dan ia mempunyai anak-anak yang masih kecil lalu ia menguruskan dan mendidik anak-anaknya dengan baik dan tidak bersedia untuk berkahwin kerana khuatir hidup anak-anaknya akan sia-sia.


* nota b.tan-

dalam kehidupan yang serba mencabar ini setiap detik dan peristiwa yang berlaku mempunyai hikmah dan pengajaran yang kadang-kadang tak terjangkau oleh akal fikiran manusia yang terbatas, lalu sering saja terjadi tindakan-tindakan diluar batas peri kemanusiaan. sedangkan telah kita ketahui, kita diberi pilihan samada ingin ke neraka atau syurga. jika syurga yang dipilih, apa lagi yang ditunggu atau ditangguhkan, tingkatkanlah amal dan tambahlah ilmu agar iman kita makin kukuh dan utuh serta tidak akan goyah dengan dugaan hidup atau pun godaan syaitan. tidak kira ia berbentuk jin atau pun manusia, memang telah tercatat ia akan menyesatkan manusia dengan berbagai cara dan jalan. semoga dengan sepotong maksud hadis di atas dapat dijadikan sebahagian dari panduan dalam hidup, bukan saja untuk kaum wanita tetapi juga bagi lelaki yang telah diangkat sebagai "arrijalu qauwamuna a'lannisak" oleh Allah, berfungsilah sebagai pelindung dan pembimbing bukan sebagai polong atau pelesit!!! Sekian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan